Blog

Katten luikjes zijn eng!

Ja, eindelijk is het weer mooi weer! Tijd om eindelijk het katten luikje te plaatsen in plaats van voortdurend portier te blijven spelen toch?
Ik begin maar meteen met het belangrijkste: katten zijn gewoontedieren, alles wat nieuw is is (meestal) eng. Een nieuwe gewoonte aanleren kost dus tijd en ook hier is geduld een schone zaak! Verwacht niet binnen 3 dagen meteen een vlekkeloos gebruik van het Luik.
Tips om Het Kattenluik tot een succes te maken: 
1. Je wil niets liever dan jouw katten natuurlijk helpen door het luikje te gaan, maar kom nooit in de verleiding om ze op te pakken om ze door het kattenluik te helpen, dit is stressvol en geeft meteen een negatieve associatie met het luikje! Ook een “zetje” geven is funest voor het vertrouwen. 
2. Gebruik de geuren van jouw katten (geuren vind je op hun eigen kleedje/ handdoek) om het luikje een vertrouwde geur te geven! (Even het luikje inwrijven dus).
3. Begin met het vastzetten van het luikje in een ‘open’ positie met een wasknijper of iets dergelijks dat aan de zijkant van het kattenluik kan worden geklikt om het open te houden. Of hou het luikje omhoog met tape, het luikje moet dus open staan. 
4. Ga dan zelf bij het kattenluik staan ​​en roep jouw kat naar je toe en geef meteen iets lekkers. Leg ook iets lekkers op de grond voor het luikje. Doe dit een paar keer en leg ook iets op het randje van het luik (“in de deur”). Zo associeer je het Luik met iets positiefs! 

5. Zodra de katten lekker rustig voor de deur gaan zitten (want als je daar zit krijg je iets lekkers hebben ze inmiddels geleerd) ga je zelf naar buiten, de kat blijft binnen! Buiten leg je wat lekkers neer op de grond net voor het luik. Roep jouw kat en geef hem tijd te besluiten of hij al door het luikje durft te gaan (luikje staan nog steeds open!). Ga zelf op een meter van het luikje buiten zitten zodat je zichtbaar bent maar niet het zicht blokkeert!

6. Komt een kat helemaal uit zichzelf naar buiten dan feest: aandacht en lekker eten! Geef even de tijd buiten en draai het dan weer om: kat buiten en jij gaat naar binnen. Herhaal dit echt tot ze het 10 x doen heen en weer zonder twijfel.
7.  In plaats van iets lekkers kan je ook bijvoorbeeld een speelgoed hengel gebruiken om hem uit te lokken door het luikje te gaan! 
8.  Zodra alle katten zonder twijfel door het kattenluik naar binnen en naar buiten gaan kan je stappen 4 tm 7 herhalen met luikje dicht, eventueel kan je in het begin helpen met het luikje openen, maar vergeet niet: duw alleen het luikje open, duw niet jouw kat(ten) er door! 
 
Succes!!!

Ja dat wil ik en dat vind ik fijn! Doe een KAT met de kat!

Doe een KAT met jouw KAT!

Sommige katten houden ervan uren op schoot door te brengen en genieten tegelijk ook met volle teugen van het aaien, terwijl andere katten echt de voorkeur geven aan hele korte aanrakingen en jouw schoot vermijden.

Tijdens dit soort interacties (tussen jou en de kat) kunnen sommige katten geïrriteerd raken omdat ze jouw aanraking als onaangenaam of overweldigend ervaren, wat leidt tot een kat die interactie vermijdt, de aanraking alleen maar tolereert in plaats er van te genieten, of zich soms zelfs juist agressief gedraagt ​​(bijvoorbeeld uithalen of bijten) om jou te laten stoppen!

Aan de hand van de letters K A T geef ik je een manier waarmee je goed kan communiceren met een kat zodat de kat zich op zijn gemak voelt, waardoor de kans kleiner wordt dat je gekrabd of gebeten wordt en je de kat aanmoedigt om uit zichzelf meer interacties met je beginnen. Deze benadering geeft katten een keuze, dus ze voelen zich meer in controle tijdens interacties. Het werkt met alle katten!

K = Geef de kat KEUZE en controle tijdens de interactie …

  • Bied je hand voorzichtig aan aan de kat, laat de kat naar jou toekomen in plaats van andersom en laat hem dus een keuze maken: wel of niet aanraken!
  • Als je kat wil worden aangeraakt, zal hij zich tegen je hand aan wrijven. Als hij geen contact legt, wil hij waarschijnlijk niet worden aangeraakt.
  • Laat de kat de controle houden over de duur van het contact. Aai maximaal 3-5 seconden, wacht even en vraag naar een ‘check-in’ van de kat – wanneer je stopt met aaien, komt de kat dan terug contact zoeken en komt hij tegen je aanwrijven en vraagt hij dus om meer? Dat is de check-in! Vervolg dan weer 3 tot 5 seconden, zo nee: dan is het tijd om te stoppen! 

A = AANDACHT voor het gedrag en lichaamstaal van de kat …

De volgende signalen geven aan dat de kat zich ongemakkelijk voelt – als je een van deze signalen ziet, pauzeer even en laat je kat beslissen of hij wil blijven of wil weglopen en stoppen!

signalen waar je op moet letten:

* Je kat loopt van je weg.
* De oren staan plat of draaien naar achteren.
* ‍Je kat schudt met zijn hoofd.
* ‍De vacht op zijn rug lijkt te rimpelen.
* ‍Je kat likt met zijn tongetje over zijn lippen/ rondom zijn neus.
* ‍Je kat staat erg stil en stopt met spinnen of het tegen je aan wrijven.
‍* Je kat draait plotseling zijn hoofd om jou of jouw hand goed te zien.
* Je kat begint zich plotseling snel te wassen.

T = neem de TIJD voor je de kat aanraakt, kies de juiste plek! 

  • De meest vriendelijke katten worden liever aangeraakt onder hun kin, rond hun wangen en aan de basis van hun oren – probeer voornamelijk binnen deze gebieden te blijven.
  • Vermijd het begin van de staart en de buik, en wees voorzichtig bij het aanraken van de rug, poten en staart van de kat – let goed op de lichaamstaal om te zien of ze ontspannen lijken en blijven.

Op de onderstaande foto staat in kleuren aangegeven welke gebieden favoriet zijn bij de meeste katten. Elke kat is anders, allemaal hebben ze hun eigen karakter en voorkeuren dus verschil in voorkeur tussen jouw kat en de kat op de foto kan altijd voorkomen! 

Groen: gebieden om op te focussen.

Geel: sommige katten zullen het prima vinden dat deze gebieden worden aangeraakt, sommige niet. Let goed op de lichaamstaal van de kat als je deze gebieden aanraakt.

Rood: de meeste katten houden er niet van om hier aangeraakt te worden – probeer deze gebieden te vermijden.

Vermijd interactie met katten als ze zich verstoppen, eten, slapen, zelf aan het spelen zijn met speelgoed, of wanneer ze bang of gefrustreerd zijn of pijn lijken te hebben. Als je denkt dat de kat pijn kan hebben, neem dan contact op met de dierenarts.

De ‘Kat’-aanpak (Cat in het Engels) is ontwikkeld door Dr. Lauren Finka, Research Associate bij Nottingham Trent University. Nieuwsgierig naar het onderzoek? https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fvets.2021.714143/full

DANK AAN LIEVE POES BEAUTJE VOOR HET PRACHTIG MODEL STAAN!

Stappenplan introductie nieuwe kat

Fijn een katten vriendje of een vriendinnetje erbij in huis voor jullie kat(ten)!

Maar hoe zorg je er voor dat je de introductie goed begeleidt? Wat kan wel wat kan niet, wanneer kan je doorgaan met een volgende stap in de introductie? Dit is de reden om het stappenplan voor de langzame introductie uitgebreid te beschrijven en jullie stap voor stap mee te nemen door het proces van de introductie tussen katten. Geduld is een schone zaak, maar vriendschap wordt zo hopelijk geen illusie!

Het stappenplan is gratis verkrijgbaar voor elke katten eigenaar! Stuur een  mailtje naar info@katbutler.nl dan stuurt De Katbutler je een exemplaar toe!

Snorharen stress voorkomen

De snorharen van katten zijn ongelooflijk gevoelig en deze snorharen zijn juist ontzettend belangrijk! Met snorharen kunnen katten luchtbewegingen en objecten in de buurt detecteren en door nauwe ruimtes navigeren. Jouw kat wordt blij van platte lage bakjes of bordjes waar zijn snorharen zich vrij boven kunnen bewegen: einde snorharenstress !

Wat bepaalt de vachtkleur van jouw kat?

Waarom zijn er zoveel verschillende kleuren katten ?

De Katbutler maakt geen onderscheid tussen vachtkleuren, alle katten zijn geweldig, maar weet jij hoe de kleur van een kat bepaald wordt?

De katten in onze omgeving hebben veel verschillende kleuren, van zwart, wit en grijs tot oranje, bruin en zelfs blauw, maar heb je je ooit afgevraagd waarom hun vacht zoveel verschillende tinten en patronen heeft?

Onze zo geliefde huisdieren delen allemaal één gemeenschappelijke voorouder, de Afrikaanse wilde kat, die al miljoenen jaren bestaat. In het wild hebben ze geen variaties in vachtkleur nodig, omdat het het belangrijkste is dat ze opgaan in hun omgeving om te voorkomen dat ze gespot worden door roofdieren. Pas toen deze katten rond 4000-2000 voor Christus gedomesticeerd begonnen te raken in het oude Egypte, werd camouflage minder cruciaal en begonnen zich verschillende kleuren vachten te ontwikkelen. In de afgelopen 200 jaar is selectief fokken bij katten, voornamelijk op uiterlijk, steeds gebruikelijker geworden, wat heeft geleid tot het brede scala aan kattenkleuren die we tegenwoordig zien.

Deze veranderingen in vachtkleur ontstaan ​​door genmutaties die van nature voorkomen in de cellen van de kat, en dit heeft geleid tot een aantal interessante kattenkleur eigenaardigheden …..

De meeste rode katten zijn mannelijk

Ongeveer twee derde van de rode katten is mannelijk en een derde is vrouwelijk. De rood/oranje kleur komt van een genmutatie op het X-chromosoom en omdat vrouwelijke katten twee X-chromosomen hebben, is het onwaarschijnlijk dat ze de mutatie op beide hebben, hoewel het niet onmogelijk is. Katers hebben één X- en één Y-chromosoom (het Y-chromosoom bevat geen informatie over de vachtkleur), dus ze hebben maar één genmutatie nodig om rood/oranje te worden.

Bijna alle schildpadkatten zijn vrouwelijk

Vrouwelijke katten met een schildpadvacht hebben een rode genmutatie op één X-chromosoom, en hun andere X-chromosoom bepaalt de rest van hun vachtkleur. Omdat katers maar één X-chromosoom hebben, kunnen ze meestal alleen rood zijn of niet rood, dus geen schildpadpatroon met plukjes rood. Om een ​​kater een schildpadpatroon te laten hebben, zou hij een extra chromosoom nodig hebben; twee X-chromosomen en een Y-chromosoom, wat uiterst zeldzaam is.

Dove katten zijn eerder wit

Aangeboren doofheid komt voornamelijk voor bij witte katten, omdat het gen dat een witte vacht veroorzaakt ook verantwoordelijk kan zijn voor blauwe ogen en doofheid. Er zijn echter andere factoren die deze variaties kunnen beïnvloeden, dus hoewel niet alle witte katten doof zullen zijn, zullen de meeste katten die aangeboren doof zijn, wit zijn en twee blauwe ogen hebben.

Alle katten hebben een gestreepte vacht!

De oorspronkelijke kattenvacht is de gestreepte vacht, met een patroon dat later verschijnt. Of een kat zijn streeppatroon laat zien, hangt ervan af of ze het recessieve effen kleurgen hebben geërfd of niet. Zelfs kittens met dit gen laten soms hun streep patroon zien als ze jong zijn, voordat ze hun kittenvacht kwijt raken als ze volwassen worden en vaak heeft een volwassen effen kat in felle zon een vaag zichtbaar streepjes patroon.

Een moederkat kan kittens van verschillende kleuren hebben

Een nest kittens kan katten van alle verschillende kleuren bevatten, vooral als de moeder met meer dan één kater heeft gepaard. Mannelijke kittens zullen hun kleur altijd van hun moeder erven, terwijl vrouwelijke kittens een combinatie zijn van de kleuren van elke ouder.

Natuurlijk is het karakter van een kat belangrijker dan zijn kleur, kijk dus verder dan de vachtkleur om de leukste katten karakters niet over het hoofd te zien!

Tot zover een stukje wetenschap Ik ben wel nieuwsgierig nu! Welke kleur heeft jouw kat?

Verhuizen met katten

verhuizen met katten

Jullie gaan binnenkort verhuizen en natuurlijk gaan de katten mee, maar het liefst natuurlijk wel met zo min mogelijk stress.

Verhuizen is al spannend voor jullie, laat staan voor de kat(ten)!

Katten houden van voorspelbaarheid en routine, dat geeft ze een gevoel van veiligheid. Veranderingen in voorspelbaarheid en routine kunnen leiden tot stress of angst bij een kat. Verhuizen is zo’n verandering en potentiële gedragsproblemen liggen hier op de loer…

Daarom neem ik jullie, het personeel van de kat(ten), in mijn nieuwe e-book graag mee vanaf 30 dagen voor de verhuizing tot ongeveer 6 weken na deze spannende dag: alle verschillende fases in deze periode staan beschreven het e-book en zijn voorzien van adviezen gericht op een stressvrij en gelukkig kattenleven in het nieuwe huis!

Benieuwd naar inhoud van het e-book? Je kunt het gratis aanvragen, stuur een mailtje naar info@katbutler.nl dan krijg je het e-book gratis thuisgestuurd!

Het e-book!

 

 

10 tips om jouw kat de winter door te helpen

DE WINTER & KATTEN

10 tips hoe jij katten deze winter kunt beschermen tegen de kou

1. WEES VOORZICHTIG MET ANTIVRIES ❄️

Ethyleenglycol, ook wel antivries genoemd, kan dodelijk zijn voor katten als ze het inslikken. Maar laat het nou net zo zijn dat katten de smaak van antivries fantastisch vinden…. ☹️. Antivries wordt gebruikt in autoradiatoren en is te vinden in ruitensproeiers en (slot)ontdooiers. Bewaar alle producten veilig en ruim gemorste vloeistof meteen op. Als je denkt dat jouw kat antivries heeft ingeslikt of er op een of andere manier aan is blootgesteld, neem dan onmiddellijk contact op met een dierenarts, het is belangrijk om snel te handelen. Tekenen dat een kat mogelijk antivries heeft ingeslikt zijn onder meer een toename van het plassen of drinken, braken, lusteloosheid, ongecoördineerd of “dronken” lijken, omvallen, een ongewoon snelle hartslag of snelle en oppervlakkige ademhaling.

2. TIK OP DE MOTORKAP VAN JOUW AUTO

Als de temperatuur daalt, hebben katten de gewoonte onder de motorkap en in wielkasten van een auto te kruipen om de warmte van de motor en de banden op te zoeken. Zorg ervoor dat je op de motorkap van de auto tikt en de wielkasten en op de banden controleert voordat je de motor start en wegrijdt. Je kunt zo het leven van een kat redden!

3. CONTROLEER DE POTEN VAN JOUW KAT ‍⬛

Als jouw kat van buiten naar binnen komt, controleer dan zijn pootjes en veeg ze voorzichtig af met een vochtig doekje. Er is mogelijk zout gestrooid op de weg en je kan zo helpen dit van de poten van je kat te verwijderen voordat hij het zout inslikt tijdens het wassen. Het is ook goed om de pootjes regelmatig te controleren op tekenen van bevriezing, irritatie door het zout of op andere verwondingen. Dit is vooral belangrijk bij langharige katten, de sneeuw kan ophopen tussen hun tenen en die verandert vervolgens in ijsballen die erg pijnlijk kunnen zijn.

4. ZORG VOOR EEN KATTENBAK IN HUIS

Katten moeten idealiter het hele jaar door toegang hebben tot een kattenbak binnenshuis, zodat ze altijd een veilige plek hebben om naar het toilet te gaan. Zelfs als jouw kat meestal liever buiten naar het toilet gaat, moet je ze ze tijdens de wintermaanden een kattenbak binnen geven zodat ze naar het toilet kunnen zonder naar buiten te hoeven bij vriestemperaturen. Dit kan vooral belangrijk zijn voor oudere katten of katten met een medische aandoening.

5. GEEF JOUW KAT EXTRA BINNENACTIVITEITEN ‍⬛

Nu het weer kouder wordt, zal jouw kat waarschijnlijk liever meer tijd binnen doorbrengen. Zorg ervoor dat hij zich vermaken kan en voldoende fysieke en mentale uitdagingen in huis heeft. Geef hem iets leuks om mee te spelen en speel samen een paar keer per dag met een verenhengel. Het is nu ook meteen een goede gelegenheid om te checken of jouw huis al optimaal is ingericht voor de kat: zorg voor een omgeving die je verrijkt (uitdagender maakt en keuze geven uit meer opties) met fijne verstop en ligplekken, genoeg krabmogelijkheden, per kat minimaal een groot en schoon kattentoilet, aanbod van eten in een voerpuzzel en het gebruik geuren die katten kunnen prikkelen (valeriaan, catnip of andere kruiden), zodat jouw kat (ook in de rest van het jaar) in al zijn behoeften binnen wordt voorzien.

6. HOUD JOUW KAT WARM EN DROOG ❄️ ⛈

Als jouw kat buiten nat wordt, droog hem dan voorzichtig af met een handdoek. Als hij eenmaal binnen is, zorg er dan voor dat heeft genoeg verschillende warme en behaaglijke plekken heeft die tochtvrij zijn waar hij heerlijk kan liggen slapen en opwarmen. Dit is vooral belangrijk voor oudere katten en katten met medische aandoeningen zoals artritis. Alle katten die mogelijk minder actief zijn of wat spierspanning / gewicht hebben verloren, kunnen ook moeite hebben om hun lichaamstemperatuur zelf op peil te houden, dus zorg ervoor dat ze veel warme knusse opties hebben waar ze tot rust kunnen komen.

7. ZORG VOOR BUITEN SCHUILPLAATSEN ☔️

Sommige katten zullen in de winter meer binnen willen blijven, maar veel katten zullen nog steeds willen komen en gaan wanneer ze willen. Het is een goed idee om jouw kat ook een schuilplaats buiten te geven, zodat hij de mogelijkheid heeft om droog en warm te blijven en desgewenst bij kouder weer buiten toch te genieten. Dit kan een kant en klaar outdoor kattenhuis zijn of bijvoorbeeld een geïsoleerde krat. Misschien kan je hem toegang geven tot een veilig tuinhuisje of een schuur/ garage die je op een kier open laat staan?

8. ZORG ERVOOR DAT DE MICROCHIP REGISTRATIE VAN DE KAT UP-TO-DATE IS ✏️

De microchip van jouw kat moet altijd up-to-date worden gehouden, maar dit is vooral belangrijk tijdens de wintermaanden. In deze periode dwalen katten nog wel eens af op zoek naar een warme plek om te schuilen voor bar weer. Check meteen even waar en of de chip van jouw kat goed geregistreerd staat op www.chipnummer.nl .

9. BLIJF WARM MAAR HOUD HETE DINGEN BUITEN BEREIK

Houd hete warme voorwerpen en winterse gevaren in huis in de gaten, zoals kachels, hete radiatoren, hout- en gasvuren en kaarsen. Laat jouw kat nooit alleen in de buurt van open vuur en kaarsen en zorg er waar mogelijk voor dat warmtebronnen ver buiten bereik of op veilige afstand worden gehouden.

10. GEEF JOUW KAT TOEGANG TOT ZOET WATER

Zorg ervoor dat je kat zowel binnen als buiten toegang heeft tot vers water. Jouw kat drinkt misschien liever buiten, maar als al het water is bevroren buiten wordt dat lastig. Check dus ook de waterbakjes die buiten staan!

En wat ben jij?

Een berichtje in Dagblad Trouw afgelopen week trok mijn aandacht: “ Sinds de eerste lockdown in maart vliegen de honden het asiel uit. “We hebben nog nooit zo weinig aanbod gehad”, vertelt een woordvoerder van de Dierenbescherming.

Dus ter ere van alle katten (en kattenmensen): vergeet die puppy of überhaupt een hond, deze lockdown is misschien wel het perfecte moment om het meest verdeeldheid zaaiende huisdier van de wereld te heroverwegen! Ik neem jullie mee in mijn wereld, met een knipoog 😉 :

Hoi. Ik ben een katten mens.

Je kunt me nu veroordelen, maar ik ga de volgende 800 woorden besteden aan het uitleggen waarom je het bij het verkeerde eind hebt, dus misschien wil je even wachten.

Ik begrijp die afkeer van mensen tegen katten dus niet.

Katten zijn geweldig.

Het zijn grappige, harige wezens met complexe persoonlijkheden, een scala aan uitdrukkingen, een algemene minachting voor iedereen behalve zichzelf en een indrukwekkende voorliefde voor acrobatiek en moord op muizen, die absoluut geen f *** om jou de mens geven. Genoeg redenen om van ze te houden, toch?

Het zijn perfecte huisdieren omdat ze opmerkelijk gemakkelijk te verzorgen zijn. Ze zijn onderhoudsarm omdat ze meestal willen dat je ze met rust laat. Ze ruiken lekker, want in tegenstelling tot honden besteden ze hun vrije tijd aan het verzorgen van hun vacht in plaats van in de poep buiten te rollen. Ze zien er goed uit, want katten zijn de Instagram-influencers van het dierenrijk maar dan wel zonder filters! En ze zijn stil – omdat ze alleen met je communiceren als ze iets willen (wat bijna nooit gebeurt want ze krijgen altijd alles al aangereikt) – aangezien katten de belichaming zijn van een out of office e-mail wanneer je hun aandacht probeert te trekken.

Katten zijn elke foute man die je ooit hebt gedate. Ze onthouden je met opzet liefde. Ze lopen weg als je naar ze toe gaat, ze schreeuwen als je ze oppakt, worstelen zich los als je probeert ze te knuffelen. Ze willen liefde op hun eigen voorwaarden. Je kan de hele dag proberen om de aandacht van Poes te krijgen, zonder resultaat. Maar hé wacht…het is 21.00 uur, nu heeft mevrouw Poes wel zin.

“Hé mens, heb ik je aandacht?”

En net als de sukkel die je bent, reageer je. En Poes krijgt een liefkozende aai van je waarna ze zich naast je op de bank nestelt. Je strot knijpt een beetje dicht door de emotie omdat je je zo dankbaar voelt dat je uitgekozen bent. Je voelt je gewoon echt vereerd dat ze jouw schoot koos. Omdat je natuurlijk geen zelfrespect hebt, je bent immers een kattenmens toch?

Dit is wel iets waar ik aanstoot aan neem trouwens, met betrekking tot ‘kattenmensen”. Waarom krijgen alle eenzame alleenstaande vrouwen meteen het label ‘kattenvrouwtje” ? Denk je dat een eenzaam persoon een kat in huis zou nemen? Welke mogelijke motivatie zou er kunnen zijn om het meest egoïstische en zelfvoorzienende wezen ter wereld een huis te bieden als je op liefde en gezelschap uit bent? Wil je ongebreidelde genegenheid en blinde, dwaze, onvoorwaardelijke liefde? Ga dan voor een hond!

Alleen de echte masochisten krijgen katten.

Daarom zijn katten cool. Ze zijn er niet voor trieste oude vrijsters, ze zijn er voor sarcastische, interessante, intelligente mensen die persoonlijke grenzen en autonomie respecteren. Kattenmensen zijn klaar voor een uitdaging, want het ontrafelen van een relatie met een kat is als proberen een Rubiks kubus op te lossen – en net zo bevredigend.

Er is niets zo bewonderenswaardig als de koele desinteresse van een kat. Het zijn beroemdheden op poten die hun baasjes reduceren tot fans die smeken om een ​​selfie. Op elke foto die ik met mijn kat maak, ziet zij eruit als een gijzelaar met een houdingsprobleem. Elke keer als ik haar roep en probeer haar te verleiden een momentje met me door te brengen, trekt ze haar kleine katachtige wenkbrauwen op in een blik die alleen kan worden omschreven als medelijden met mij en mijn droevige wanhoop voor haar genegenheid. Maar het laat me alleen maar harder mijn best doen.

Omdat er niets beter is dan het moment dat je het snapt , de dagen dat ze haar slanke, harige lichaam tussen je benen vleit in een beweging die zeker (een poging kan zijn om je van de trap te laten struikelen maar ook) kan worden opgevat als echte tederheid. De keren dat ze op het bed springt en zich op je schoot krult, waarbij ze eist dat je alles weg legt – laptops, boeken, glazen – om ruimte voor haar te maken. Wat je natuurlijk meteen doet, want het is een zeldzame waarneming van kattenliefde, een moment zo vluchtig als een komeet of als een zonsverduistering.

In mijn gedachten doen degenen die katten haten dat omdat ze een hekel hebben aan moeilijke ingewikkelde uitdagingen. Katten zijn misschien eenvoudig te verzorgen, maar het is moeilijk om hun liefde en aandacht te winnen. Je kunt niet thuiskomen en verwachten dat jouw kat klaar zit en je vol liefde ontvangt, zoals een labrador je zal bespringen als je thuiskomt van je werk. Honden zijn rechttoe rechtaan, eenvoudige wezens. Katten zijn minnaressen van mysterie. Schattige kleine bedriegers die je zullen negeren en te slim af zijn, maar die ook niet over je gezicht kwijlen als je een bal voor ze gooit.

Als je het soort mens bent die de constante kwijlende hondenliefde nodig heeft, dat is dat prima, voor jou dan. Maar voor mij is een hond het equivalent van iemand die ongevraagd voor de deur staat in plaats van eerst even te bellen als een normaal persoon. Een hond is die opdringerige persoon waar je als zelfstandig, intelligent en interessant persoon echt liever gister dan vandaag van af komt.

Een kat daarentegen is die mateloos interessante persoon die nauwelijks met je praat ,die gewoon zijn eigen gang gaat, nooit op je berichten reageert en ervoor zorgt dat je steeds meer wilt.

Als je van dat soort sexy onverschilligheid bij een huisdier houdt, neem dan een kat. Als je voor een huisdier durft te gaan dat een constante uitdaging is, denk dan eerst aan een kat en niet aan een hond. Katten zullen je constant woedend maken en verrassen, ze zullen je scherp houden, ze zullen je hart veroveren en je de wereld voor altijd anders laten bekijken.

Vooruit, word een kattenmens. Je zult je allesbehalve vervelen.

 

©️Marie Claire Chappet

Een bange kat in huis, wat kan je doen om jouw kat te helpen?


Heb je een bange kat thuis of denk je er over na een kat te adopteren die bang is? Help jouw kat te ontspannen om te kunnen gaan genieten van het leven bij jou!

Er zijn veel oorzaken te noemen die ervoor kunnen zorgen dat een kat bang is of wordt, vaak is het een combinatie van de hieronder genoemde redenen. Natuurlijk speelt ook het karakter van een kat (elke kat is anders) mee.

* Gebrek aan socialisatie als kitten (een kitten dat te vroeg (onder de 12 weken) uit het nest is gehaald)

* Pijn of ziekte

* Slechte ervaringen met mensen 

* Stressvolle leefomstandigheden (te veel katten of honden in huis, drukke kinderen, slechte omstandigheden, veel spanning in huis, niet genoeg plekjes om zich terug te trekken , gebrek aan voeding en aandacht)

* Een verhuizing naar een onbekende omgeving of een verandering in het gezin (nieuwe eigenaar, overlijden, scheiding, nieuwe baby, etc.)

Gelukkig kun je heel veel doen om jouw kat te helpen, ik geef hieronder enkele ideeën om als meer veiligheid te creëren in huis voor jouw angstige kat, de basis voor elke angstige kat! 

Verstopplekjes

Een angstige kat voelt zich veiliger als hij weet dat hij niet gezien kan worden. In elke kamer waar hij komt zouden er verstopplekken voor hem moeten zijn. Als je je kat wilt aanmoedigen om onder het bed vandaan te komen, kan je in de buurt van het bed knusse veilige schuilplaatsen voor hem neerzetten. Denk aan ronde mandjes met een hoge zijkant of een mandje in de vorm van een holletje.

Je kan ook schuilplaatsen maken met kartonnen dozen. Leg de doos op zijn kant en hang een zij flap naar beneden zodat de opening gedeeltelijk wordt afgedekt. Leg een handdoek of kattenmandje in de doos.

Het belangrijkste is dat de kat weet dat hij niet van achteren benaderd kan worden!

Een krabpaal of meubel is voor een kat een geweldig meubelstuk om in te klimmen of zijn nagels aan te scherpen. Maar als een kat bang is, is het belangrijk dat de krabpaal een huisje of een hoge ligplek heeft!

De meeste angstige katten houden er van om op een open hoge plek te liggen, zodat ze een soort van uitkijktoren hebben. Zo houden ze overzicht en hebben de tijd om weg te duiken als er iemand (gevaar!) nadert. Nog een voordeel van hoog zitten is dat er nooit een kat of mens zomaar van achteren op kan duiken.

Communiceer op het tempo van de kat

Neem de tijd: Als je denkt dat je je kat kunt helpen om over zijn angst heen te komen door hem met “geweld” in je armen te houden of te dwingen bij je te komen, dan heb je het mis. Het enige wat er zal gebeuren is dat jij het proces van het opbouwen van vertrouwen ernstig vertraagt en de kat wordt alleen maar banger van jou!

Bied een keuze: Wat een bange kat nodig heeft, is keuze. Als hij weet dat hij de keuze heeft om dichtbij te komen en dingen te bekijken of met je in contact te komen, dan zal hij zich meer kunnen ontspannen. Een kat die voelt dat hij geen keus heeft, voelt zich altijd in een hoek gedreven en zal op zoek gaan naar de snelste manier om te vluchten!

Beloon! 

Houd altijd iets bij de hand (een kattensnoepje) en wanneer de kat zelfs maar de kleinste positieve stap zet, beloon hem dan met zijn favoriete snoepje. Je kunt belonen voor elk gedrag dat je weer zou willen zien, zoals wanneer de kat door de kamer loopt of een klein stukje onder het bed vandaan komt.

Als je angstige kat het snoepje niet uit je hand wil aannemen, gooi het dan voorzichtig dichter naar hem toe. Als de traktatie uit natvoer bestaat, plaats dan een beetje op een lange lepel om afstand te houden tussen jou en de kat. Bij erg angstige katten kan je een eierlepel op een langere stok plakken met tape zodat je in alle rust zonder stress het lekkers aan kan geven!

Speeltijd

Gebruik een speelhengel om je angstige kat aan te moedigen om te spelen. De lengte van de hengel zorgt voor een afstand tussen jou en de kat, zodat hij in zijn comfortzone kan blijven. Als jouw kat het prettiger vindt om zich onder het bed of achter een stoel te verstoppen, kun je nog steeds speelmogelijkheden bieden met de hengel. De beweging die je maakt, mag echter niet druk of overdreven snel zijn. Een bange kat wil het speeltje niet als een tegenstander of als gevaar zien. Beweeg rustig en biedt jouw kat de mogelijkheid om op zijn prooi (de hengel veren) te jagen en de prooi te vangen.

De route naar de bronnen, alles wat een kat minimaal nodig heeft 

Als je wil dat jouw kat zich op zijn gemak voelt wanneer hij onder het bed vandaan komt, maak dan veilige paden naar zijn bronnen zoals de kattenbak, de krabpaal en zijn eet en drink bakjes. Als hij zich op de route naar die plekken toe niet veilig voelt, zul je hem overdag nooit zien, want hij zal alleen gaan bewegen richting zijn eten of de kattenbak als iedereen slaapt en dat is vaak midden in de nacht. Zet de bronnen ook niet te ver weg zodat de kat niet door het huis hoeft te lopen om ze te bereiken. Je kunt onderweg zelfs kleine tunneltjes maken zodat jouw kat zich kan verbergen. Je kan hiervoor kant en klare tunnels gebruiken (verkrijgbaar bij de plaatselijke dierenwinkel en online) of je kan je eigen tunnels maken door verschillende papieren zakken aan elkaar te plakken. Je kunt natuurlijk ook dozen gebruiken.

Lichaamstaal

Observeer en respecteer de lichaamstaal van een angstige kat! Een factor die bijdraagt ​​aan zijn angstige gedrag kan zijn dat zijn communicatiesignalen niet werden gezien en gerespecteerd. Als de lichaamstaal van je kat zegt: “Kom alsjeblieft niet dichterbij” en je blijft naar hem toe bewegen, dan zal hij snel leren te vluchten.

Omgevingsverrijking

Naast de verstopplekken, het krabmeubel en de speeltijd die eerder zijn genoemd, is ook het prikkelen van de nieuwsgierigheid naar de omgeving een belangrijke factor om aan te denken. Creëer een interessante omgeving!
Zet een voerpuzzel neer in de buurt van jouw kat en leg klein speelgoed neer op de grond (muisje, propje, balletje). Dit zal jouw kat mede helpen om een ​​positieve associatie met zijn omgeving te krijgen .

De allerbelangrijkste tip die ik kan geven: rust en geduld! 2 stapjes vooruit, 1 stapje terug is heel normaal in dit proces. Neem de tijd en geniet van alle positieve momenten!

Spelen met jouw kat: hoe, wanneer, waarmee en waar let je op

Voor elke kat is spelen essentieel! Het spelen bootst het jaag gedrag  na en samen of solo spelen is een cruciaal onderdeel in de ontwikkeling van jouw kat en draagt ​​in hoge mate bij aan hun kwaliteit van leven. Het zorgt voor lichaamsbeweging en mentale stimulatie. Het stelt de kat in staat om het natuurlijk jaag gedrag te uiten, vermindert verveling en versterkt de band tussen jou en je kat!